Lief zijn voor jezelf – Durf jij te ontspannen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Een bekend scenario

Je raast door de dag heen. Met alle ballen die je hoog te houden hebt: vrouw, moeder, partner, werknemer, ondernemer, creatieveling, zus, dochter…ik kan zo nog wel even doorgaan. Met alles wat je dagelijks te doen staat is het niet zo gek dat je jezelf vergeet. Je hebt wel andere dingen aan je hoofd, toch? Ontspanning komt later wel, als het weer wat rustiger is.

Think again! Juist het stukje dagelijkse ontspanning gaat jou helpen om al die verschillende rollen ‘goed’ te kunnen blijven spelen. Waarom is dit toch zo lastig om jezelf toestemming te geven om even ‘niets’ te doen? Hoe kun jij ervoor zorgen dat je ontspanning hoger op jouw prioriteitenlijst hebt staan?

Het is heel menselijk om jezelf op de tweede plek te zetten. Want hoe vaak denk jij dat zolang alles om jou heen goed loopt en iedereen het goed heeft, dan is alles oké. En dan kun jij rustig achterover hangen en even een momentje voor jezelf nemen. Alsof je je dan pas mag belonen door een moment voor jezelf te pakken.

Maar een momentje voor jezelf pakken is best lastig als je de hele dag hebt volgepland, of beter gezegd, 7 dagen in de week hebt volgepland. Dan is een moment van rust waarschijnlijk al gauw ’s avonds onderuit zakken op de bank, onder het genot van een wijntje en Netflix voor je neus.  Weer een dag voorbij. ‘Waar blijft de tijd en hoe pak ik mijn ontspanning? Ach ik kijk morgen wel weer…’

Vind jij het eigenlijk wel prettig om even niets te hoeven doen? Of begint het al te jeuken als je er alleen al aan denkt? Omdat je van jezelf nuttig en productief moet zijn? Dat jij je daarom dat moment voor jezelf niet gunt?

Je bent niet de enige

Tsja, laat ik het zo stellen: ik ken het gevoel. Jarenlang kon ik mezelf bij de groep rekenen die ontspanning zag als lui zijn. Uhuh, ik zei lui! Ik hoor het mezelf nog zeggen: ‘Ik kan nooit stilzitten, moet wat te doen hebben, anders beginnen mijn handen te jeuken.’ Vakantie? Nope, ik werkte liever door. Als iemand anders wat van mij vroeg, was mijn antwoord standaard ‘Tuurlijk! Dat kan er nog wel even tussendoor bij.’ Wat vond ik het heerlijk, die workaholic attitude. Ik voelde dat ik goed bezig was.

Tot het moment kwam dat mijn lichaam en mijn hoofd er genoeg van hadden. Slapeloze nachten, omdat ik lag te piekeren over alles wat er nog gedaan moest worden. Omdat ik eigenlijk snakte naar niets doen, maar mezelf daar geen toestemming voor gaf ‘want er is nog zoveel te doen’. Steeds vaker huilen, omdat ik niet meer wist hoe ik alle ballen hoog moest houden. En toen kwam de klap. Ik kon niet meer! Een burn-out was de diagnose. Ik kwam na al die jaren van hard werken, en altijd maar voor iedereen klaarstaan, thuis te zitten. Er kwam niets meer uit mijn handen. Niet omdat ik het niet meer wilde, maar gewoon omdat ik het niet meer kon. Ik was op!

Terwijl het eigenlijk heel ‘simpel’ is om een burn-out te voorkomen. Neem je dagelijkse rustmomenten niet voor lief. Neem die momenten juist heel serieus. Als ik terugkijk op hoe ik al die jaren heb geleefd en hoe het anders zou moeten, dan begint het allemaal daarmee: die kleine rustmomenten. Dat je echt een pauze neemt voor jezelf. Om letterlijk even op adem te komen, jezelf een moment van ontspanning te gunnen, zonder schuldgevoel. Want je kunt niet alleen maar alles van jezelf geven, altijd maar alles willen doen. Dan loop je leeg en je bouwt niets meer op, zodat jouw energievoorraad steeds kleiner wordt. Denk maar eens aan het laden van je smartphone, dat doe je vast elke dag. Maar laad jij jezelf ook elke dag op?

3 tips van Tineke:

Zelfs als het voelt dat het leven om je heen door dendert, kun je de tijd nemen om op te laden. Om een moment voor jezelf te pakken. Hier zijn 3 tips om even tot rust te komen:

annie-spratt-ncQ2sguVlgo-unsplash2

Tip #1 – Plan je ontspanning

Dus maak tijd vrij in je agenda, blok een paar uren of een dagdeel waarin je die afspraak met jezelf maakt: ‘Dit is mijn tijd.’ Dit kan zo lang of zo kort als jij wilt. Zie dit als een afspraak zoals je die ook met anderen maakt. Die zeg je ook niet zomaar af, of dat je het ‘vergeet’. Vul die afspraak met jezelf in zoals jij het wilt, waar jij zin in hebt: plan een lekker creatief uurtje. Of geef jezelf dan juist de tijd om gewoon even helemaal niets te hoeven (‘moeten’) doen. Je zult jezelf dankbaar zijn.

annie-spratt-ncQ2sguVlgo-unsplash5

Tip #2 – Een mini break zonder

Iedereen moet dagelijks meerdere malen naar het toilet. Velen nemen dan ook hun smartphone mee. Even lekker door social media scrollen, je hebt er dan toch even de tijd voor, toch? Wat nou als jij je telefoon laat liggen en die toiletbezoekjes gebruikt om letterlijk even op adem te komen. Om niet te worden afgeleid door wat er in de rest van de wereld gebeurt, maar even een moment voor jezelf te nemen, zoals we dat vroeger deden in de pre-smartphone tijdperk. Gewoon ff niets aan je hoofd. Haal op zo’n moment eens bewust 5x adem. Volg je inademing en je uitademing. Leg je handen op je buik om de ademhaling daar te voelen. Lekker om dan ook even je ogen dicht te doen. Voel je het al?

annie-spratt-ncQ2sguVlgo-unsplash3

Tip #3 – Creatief bezig zijn:

Laat je lichaam en geest ontspannen door zonder doel lekker creatief bezig te zijn. Want ik weet het nog zo goed. In de jaren dat ik altijd bezig was, zoveel te doen had voor mijn gevoel, liet ik mijn creatieve hobby’s voor wat ze waren: tekenspullen lagen te verstoffen in de kast, en mijn haakgerei verdween in een lade om niet meer tevoorschijn te worden gehaald: ‘Geen tijd, geen zin, te moe.’ Echt waar? Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat wanneer jij creatief bezig bent, het liefst zonder doel, dat je dan in een heerlijke flow terecht komt die je juist die ontspanning kan geven die jij zo goed kunt gebruiken. En wat is nu fijner om te doen wat jij leuk vindt, en zo weer op te laden. Wat ik dan doe? Ik pak mijn kleurboek en mijn stiften erbij en ga lekker kleuren.

Zodra jij beter voor jezelf gaat zorgen en je rustmoment elke dag pakt, zul je merken dat je minder moe bent, zodat jouw energieniveau weer gaat stijgen. Hoe fijn is het dat dit ook effect heeft op jouw creativiteit en je ook een stuk lekkerder in je vel komt te zitten. Zodat jij juist de drukte van de dag veel beter aan kunt. Het idee dat je aan het einde van de dag niet uitgeput, maar met een lekkere flow op de bank kunt zitten.

Want jij bent het waard om jij in jouw leven, en in jouw bedrijf, de meest ontspannen versie van jezelf te zijn.

Tineke heeft haar ervaringen uit eigen herstel van een burn-out omgezet in kracht om beter om te gaan met drukte en (werk)stress. Door te groeien in haar mindset en ontspanning voorop te zetten in haar leven. Ze coacht nu docenten beter om te gaan met drukte en stress, zodat zij met meer persoonlijke kracht en ontspanning in het leven staan.

tineke

Guest Author: Tineke Hoomans

Tineke Hoomans – Mindset coaching voor docenten

info@tinekehoomans.nl | www.tinekehoomans.nl/

 

Love this Post? Follow Tineke here:

Back to top